در این بخش از سایت ذکر و دعا و ختم و تعبیر خواب دعا شفا doashafa.com آداب معامله و خرید و فروش از پیامبر اکرم,احكام و آداب كسب و تجارت را قرار دادیم . معامله و خرید و فروش تجارت در کسب و کار در اسلام و قرآن و احادیث و روایات اهل بیت (ع) آداب و احکام ویژه ای دارد که باید رعایت شود تا در معامله ضرر و زیان ندید . در ادامه از سایت دعا شفا همراه ما باشبد با احکام و آداب کسب و تجارت و معامله و خرید و فروش در اسلام و پیامبر اکرم (ص) …
,احکام معامله,احکام معامله نسیه,احکام معامله در اسلام,احکام معامله فضولی,احکام معامله طلا,احکام معامله مکارم شیرازی,احکام معامله با غیر مسلمان,احکام معامله سلف,احکام معامله خودرو,احکام معامله با خود,آداب تجارت و احکام معامله در اسلام,حکم معامله در اسلام,حکم معامله فضولی,احکام معاملات فضولی,حکم معامله فضولی چیست,حکم معامله طلا در فارکس,حکم معامله طلا,حکم معامله با غیر مسلمان,احکام معامله سلف سیستانی,حکم معامله سلف,حکم معامله با خود,حکم معامله قیم با خود,آداب خرید فروش در اسلام,آداب خرید و فروش در اسلام,آداب خرید و فروش,آداب خرید و فروش در فقه,آداب خرید و فروش در متون فقه,آداب خرید و فروش در آموزه های دینی,آداب خرید در فروشگاه
آداب معامله از پیامبر,آداب خرید و فروش از پیامبر,آداب پیامبر اکرم موقع معامله,خرید و فروش و معامله از پیامبر,آداب کسب و تجارت از پیامبر
آداب معامله و خرید و فروش از پیامبر اکرم,احكام و آداب كسب و تجارت
آداب معامله
رسول خدا “ص” فرمودند:
هر کس که خرید و فروش میکند، باید پنج چیز را رعایت کند و الا با او معامله نکند.
۱. ربا در کارش نباشد.
۲. قسم نخورد.
۳. چیزی را که میفروشد عیبش را بگوید.
۴. اگر چیزی را میفروشد، آن را تعریف نکند.
۵. اگر میخرد، آن را مذمت نکند.
🔸 مکاسب به زبان ساده و روان صفحه ۲۲.🔸
آداب تجارت و خرید و فروش
خداوند در آیاتی چند مردم را به یادگیری احکام و آداب تجارت تشویق می کند. در این آیات بیان می شود که مردم چگونه باید آداب تجارت را در پیش گیرند تا آثار و برکات آن در زندگی شان ظهور پیدا کند.
در این جا به برخی از آداب تجارت و خرید و فروش اشاره می شود.
1- یاد خدا:
از جمله آدابی که خداوند در قرآن برای تجارت و خرید و فروش بیان کرده، فضیلت یاد و ذکر خدا در هنگام تجارت است. خداوند در آیه 10 سوره جمعه می فرماید که در هنگام حرکت برای جست وجوی فضل الهی و نعمت هایش و اقدام به خرید و فروش و تجارت، بسیار نام خدا را به یاد داشته باشید: واذکروا الله کثیرا
خداوند در آیه 37 سوره نور نیز از مردم می خواهد که در هنگام خرید و فروش مراقب باشند که ذکر الهی راداشته باشند؛ چرا که چنین رویه ای موجب می شود تا از انجام عملی خلاف آموزه های وحیانی خودداری کنیم و همواره خداوند را ناظر و حاضر بدانیم.
2- اقامه نماز و پرداخت زکات:
تجارت و خرید و فروش نباید انسان را از انجام واجبات عبادی اش غافل کند. از جمله مهم ترین واجبات عبادی انسان نماز و زکات است.
پس در هنگام خرید و فروش، مواظب و مراقب باشیم که هنگام نماز، به جای خرید و فروش به نماز بپردازیم و اگر سودی کردیم و درآمدی داشتیم از پرداخت واجبات مالی خود نیز غافل نشویم و حقوق مالی خود را به مستحقان زکات بپردازیم.
3- گواه بر معامله:
هنگام معامله و خرید و فروش مطلوب است که کسانی را به گواهی بر معاملات بگیریم.
4- آشنایی با عقود:
انسان باید از احکام شرعی تجارتی که مشغول آن است برای این که عقد صحیح و فاسد را از یکدیگر بشناسد آگاهی داشته باشد.
5- مراعات حال گواه:
وقتی کسی برای معامله شاهد گرفته می شود به گونه ای با او رفتار نشود که او آزرده شود یا زیانی به او برسد.
6- تعطیلی در هنگام اوقات نماز:
در هنگام برپایی نماز جمعه، تعطیلی خرید و فروش واجب است، ولی در زمان های دیگر هرچند که واجب نیست، ولی بهتر است که در هنگام نماز معاملات تعطیل شود.
7- رعایت انصاف:
هرچند که معاملات و خرید و فروش باید عادلانه باشد ولی از مهم ترین آداب خرید و فروش مراعات انصاف است. به این معنا که در معامله به گونه ای عمل شود که هر دو طرف از معامله سود برند و این گونه نباشد که سود یکی بسیار بیشتر از دیگری باشد؛ چرا که واژه انصاف از نصف گرفته شده است.
پس بهتر است که بگونه ای معامله صورت گیرد که هر دو، نصف نصف از آن سود برند همچنین از انصاف آن است که به سود کم راضی بود و بر قیمت چنان نیفزود که بیش از متعارف 5 تا 30 درصد باشد.
بنابراین گران کردن قیمت کالا به دو برابر قیمت خرید دور از انصاف است.
البته شکی نیست که در انجام معامله بهای حمل و نقل و امور دیگر متعارف برآورد شده و روی کالا کشیده می شود.
8- بیان عیب و عدم تدلیس:
کالا را نباید به گونه ای زینت داد که عیب آن پوشیده شود. فروشنده باید عیب کالا را بیان کند تا خریدار در انتخاب کالا مختار باشد. پس مستحب است که اگر متاع، عیبی دارد آن را برای مشتری بیان کند چه عیب ظاهری باشد و چه عیب باطنی.
9- ترک سوگند:
در خرید و فروش سوگند نخورد؛ چرا که سوگند امری عظیم است و انسان نباید برای کارهای بزرگ سوگند بخورد چه رسد که برای متاع دنیوی به سوگندی تمسک جوید که در نظر خداوند بزرگ است. البته سوگند راست نخورد چه رسد که سوگند دروغ بخورد که خود گناهی نابخشودنی و حرام است.
10- آسان گیری:
مستحب است که در خرید و فروش سختگیری نشود و آسان گرفته شود خصوصاً در خریدن وسایل عبادت مثل چیزهایی که برای حج می خرند یا پارچه کفن و سجاده و تسبیح که در اینها آسان گرفتن، ثوابش بیشتر و استحبابش شدیدتر است.
11- تکبیر و دعا:
مستحب است که خریدار بعد از خریداری، سه مرتبه تکبیر بگوید و سپس شهادتین را یاد کند. همچنین سزاوار است که بعد از تکبیر و شهادتین، این دعا را بخواند:
پروردگارا! من این متاع را خریده ام و از خیر تو در آن می طلبم، پس برای من در آن خیری قرار ده، خداوندا! من این مال را خریداری کرده ام و از فضل تو در آن می طلبم، پس برای من در آن سودی قرار ده، خدایا! من این مال را خریده ام و در آن از رزق و روزی تو می طلبم، پس برای من در این مال، روزی قرار ده.
12- تخفیف به خریدار:
مستحب است که هر یک از فروشنده و خریدار، مال دیگری را کمتر بگیرد و مال خود را زیادتر بدهد. از همین رو تجارت کردن در موردی که شخص بخواهد به وسیله تجارت، به فقرایی که احتیاجشان به حد اضطرار نرسیده، نفعی برساند، مستحب است.
13 – مراعات اعتدال در کار تجارت:
مستحب است چه تاجر و چه غیر تاجر، چه بازاری و چه مردم عادی، زود به بازار نروند و دیر از بازار نیایند به این دلیل که در روایت آمده است که بازار، جای شیاطین است؛ همان طور که مسجد جای ملائکه هاست.
شکی نیست که انسان نباید همه وقت خود را به تجارت یا هر کار دیگری اختصاص دهد و بلکه بخشی از وقت خود را به تفریح و استراحت و بخشی را نیز به عبادت اختصاص دهد.
این در حالی است که اکنون برخی از تجار و مردم بیشتر وقت خود را به جای تفریح و استراحت و عبادت در بازار می گذرانند.
در این باره روایات بسیاری است که از مردم خواسته اعتدال را در کارها داشته باشند و خودشان را سرگرم متاع دنیا و جمع آن نکنند. از این رو مستحب است که از طلوع فجر تا طلوع آفتاب، خرید و فروش و تجارت نکنند؛ زیرا این وقت ها، وقت دعا و درخواست از خداوند متعال است.
همچنین مستحب است که انسان در طلب رزق و روزی میانه رو باشد، نه تنبلی و سهل انگاری کند و نه حرص بورزد.
14- احتیاط در خرید و فروش ارزاق:
مستحب است که مواد غذایی چون گندم، جو، خرما، کشمش، روغن حیوان، روغن زیتون و نمک را به امید اینکه گران شود احتکار نکنند که پس از گران شدن آنها را بفروشند. شکی نیست که در صورت نیاز مردم به مواد غذایی و خوراکی، احتکار آنها حرام است.
البته در آیات و روایات موارد بسیاری به عنوان آداب و مستحبات خرید و فروش و مکروهات آن بیان شده که در اینجا به همین مقدار بسنده می شود
کسانی که می خواهند به تجارت و خرید و فروش بپردازند و به ویژه در نقش تاجر و بازاری کار اقتصادی کنند، لازم است که اینها را بیاموزند.
همچنین بر اتحادیه ها و مجامع صنفی لازم است که بطور مستمر آموزشهای لازم درخصوص آداب خرید و فروش از دیدگاه اسلام و شرع را به اعضای خود ارائه دهند
خود فروشنده ها نیز اهتمام جدی به آموختن بایدها و نبایدهای شرعی خرید و فروش داشته باشند
این توصیه اکید امام علی(ع) به بازاریان را نصب العین خود قرار دهند که:
«الفقه ثم المتجر»
نخست احکام و آداب تجارت را بیاموزند پس به تجارت بپردازند.
می گویند در گذشته بازاریان و کسبه برای شناخت حدود و آداب تجارت و خرید و فروش، پای جلسات علما می نشستند و با کتاب مکاسب محرمه انس و ارتباط مستحکمی داشتند
لذا احکام و آداب شرع در رفتارهای اقتصادی و معاملات آنها کاملاً نمایان بود.
برگرفته از دعا سایت
**************************************
منبع : سایت دعا شفا سایت مرجع ذکر و دعا و آیات قرآنی
پر مفهوم بیان ساده و قابل فهم درست و دقیق خداوند تبارک وتعالی استاد را عاقبت به خیر و عزت ایشان را افزایش دهند به حق محمد پیغمبر اعظم )ص(